VALETA 2021

Junij je  mesec, ko se poslovijo devetošolci. Valeta je zagotovo najbolj svečan dogodek na šoli, ki ostane v spominu vsem: devetošolcem, staršem in učiteljem.

Še vedno sem polna vtisov in nepozabnih trenutkov letošnje valete, ki je potekala v torek zvečer, 15. junija 2021, v telovadnici OŠ Trzin. Zapomnili si jo bomo kot pravi glasbeno plesni spektakel, ki so ga devetošolci pripravili v pičlih dveh tednih. Veseli smo, da so svečanemu dogodku lahko prisostvovali vsi: učenci, učitelji in starši. Marsikje po Sloveniji valete niso organizirali ali pa je potekala dopoldne le ob prisotnosti učencev in učiteljev.

Slavnostna prireditev se je pričela s prihodom zlate generacije – prelestnih učenk in čednih učencev, ki so se po taktih koračnice  strumno sprehodili po telovadnici, vsi povabljeni pa smo jih s ponosnim ploskanjem občudovali. Svečan dogodek sta povezovala učenka in učenec 9. b razreda, Pika Mušič in Adam Šlibar, ki sta na oder najprej povabila gospo ravnateljico, Matejo Chvatal. Takole je nagovorila vse navzoče:

»Drage devetošolke, dragi devetošolci, spoštovana razredničarka in razrednik, cenjeni starši, spoštovane sodelavke in sodelavci

Valeta je dogodek, ki marsikomu za vedno ostane v spominu, dogodek, ki nas še zadnjič poveže.

Le kdo je mislil, da bo pred valeto tako velika negotovost, ki je naša življenja podredila očem nevidnemu virusu. Verjetno nikoli ne bomo pozabili generacije 2013-2021, ki jo je zaznamovala epidemija covid-19 in zamenjala šolske klopi z virtualnimi okolji in ravno vi ste vzpodbuda in dokaz, da v težkih časih zmoremo premagati tudi večje preizkušnje.

Kljub še ne povsem normalnemu življenju vseh nas, smo se vseeno danes zbrali skupaj – vi, devetošolci, učitelji in vaši najbližji.

Učitelji so vas od prvega razreda dalje vodili skozi različne poti znanja. Toda znanja vam niso mogli dati, podariti, morali ste ga sami vzeti in osvojiti. Nekaterim med vami je to uspelo zelo hitro, brez večjih težav, drugi ste se morali čemu odpovedati, se truditi in vztrajati. In le tisto znanje, ki ste ga sami osvojili, pridobili, zato ker ste si to sami želeli, je za vedno le vaše znanje.

Toda znanje ni vse. Učitelji so vas učili kovati nove ideje, presojati ideje drugih, uporabljati ideje za lastno napredovanje. Učili so vas samostojnosti, odgovornosti, poštenosti. Kajti na vaši nadaljnji poti samo znanje ne bo dovolj, bo pa vaš vodnik skozi življenje.

Ne smemo pozabiti vaše razredničarke in vašega razrednika, ki sta se izjemno trudila, da bi bila vaša razredna klima kar se da pozitivna, saj sta bila vedno pripravljena prisluhniti vašim težavam in sta vas nemalokrat zagovarjala v šolski zbornici. Na tem mestu bi se rada iskreno zahvalila tudi učiteljicama Ireni Capuder in Kaji Jamnik za neizmerno pomoč pri pripravi tega slavnostnega dogodka. Prav je, da jim namenimo aplavz zahvale.

Na vaši poti so vas spremljali, spodbujali, usmerjali in pripravljali za pravo pot tako učitelji kot tudi vaši starši. Učitelji so prišli z vami do enega cilja, ki pa je – ZAKLJUČEK OŠ.

Toda pot se bo nadaljevala naprej in verjamem, da vas bodo na tej poti spremljali, spodbujali, vam ob lepih in težkih trenutkih stali ob strani vaši starši, tako kot so to počeli vseh devet let vašega šolanja.

Dragi starši, prepričana sem, da vas danes navdaja ponos, ko opazujete svoje hčere in sinove. In prav je tako.

Rada bi se vam zahvalila za konstruktivno sodelovanje, obenem aktivno delovanje tudi v svetu staršev.

Dragi devetošolci, zaupajte sebi, verjemite, da lahko po začrtani poti pridete do cilja. To vam bo uspelo s pogumom, s tveganjem, s tem, da boste verjeli vase, se cenili, prisluhnili drugim, znali oproščati, predvsem pa, da boste vztrajno sledili svojim sanjam. 

Ne glede na to, kam vas bo vodila pot, boste vedno ostali zapisani v spominih naše šole. Z vami smo preživeli veliko časa, vas spoznavali na tak in drugačen način, zato verjamemo, da boste uspeli v novih izzivih, nalogah in življenjskih izkušnjah.

Naj zaključim z mislimi, ki jih je nekoč napisal pesnik Tone Pavček:

Ne bojte se življenja! Naj pljuska v vas z vso silo in v vse žile, naj vas nese ali zanese, le ne pustite, da vas spodnese. In imejte ga radi, da bo tudi življenje imelo rado vas.

Tako – naše skupne poti je konec, zato vam v svojem imenu in v imenu vseh zaposlenih na šoli zaželim le SREČNO, DEVETOŠOLCI«.

 

Po nagovoru so učenci otvorili kulturni program z angleškim valčkom, ki so ga odplesali brezhibno. Pod vodstvom učiteljice Irene Capuder ter pomoči specialne pedagoginje Kaje Jamnik so se 10 dni zavzeto in marljivo pripravljali na plesne točke. Sledile so glasbene točke v vokalni in instrumentalni zasedbi. Z vokalno spremljavo Maše Urbančič nam je šolska glasbena skupina Tangenta, ki jo sestavljajo devetošolci Zara Kolenc (električna kitara), Hana Šinko (vokal), Maruška Vuk (klaviature), Nik Gorjup (akustična kitara), Amadej Milićević (bobni)  in Blaž Klopčič (bas kitara), zaigrala skladbo Valerie izvajalke Amy Winehouse  in skladbo Summer of 69, izvajalca Bryana Adamsa.

V nadaljevanju smo slišali duhovito predstavitev 9. b razreda. Po poti devetletnega šolanja sta nas popeljala Maruška Vuk in Aljaž Zabukovnik. Ogledali smo si videofilmček, s katerim so na kratko predstavili vse člane oddelčne skupnosti.

Pravi virtuoz na klavirju se je izkazal Janez Šijanec, učenec 9. a razreda, ki je brezhibno zaigral skladbo Roberta Schumanna z naslovom Schnitterliedchen. Nik Gorjup iz 9. b razreda nas je že v Planici zabaval s svojim petjem in igranjem na kitaro, tokrat pa nam je zapel pesem izvajalca Passenger-ja Let her go.

Sledilo je še devetletno popotovanje skozi šolanje 9. a razreda, ki sta ga na zabaven način ubesedila Zara Kolenc in Matija Nemanič saj smo za vsakega učenca slišali tri pozitivne lastnosti.

Valetanti so nadaljevali program s poskočnima in živahnima latino plesoma, salso in cha cha-jem. Najbolj svečan del prireditve je bila zagotovo slavnostna podelitev spričeval, pohval in priznanj, ki jih je podelila ravnateljica, Mateja Chvatal in razrednika 9. a in 9. b razreda, Stanka Jaklič in Jani Muha.

Po podelitvi smo uživali v glasbenih točkah, Maruška Vuk je na klavirju zaigrala mešanico klasike in rocka, skladbi Morgenstimmung in We are the champions. Maša Urbančič je pokazala svoj pevski talent s pesmijo Dollhouse izvajalke Melanie Martinez, Hana Šinko pa je zaigrala na kitaro in zapela pesem I’ll be there for you izvajalca The Rembrandts. Za zaključek glasbenega programa je šolska glasbena skupina Tangenta povezala srca s skladbo Dan ljubezni, ki jo je odlično zapela Hana Šinko, slišati pa je bilo publiko, ki je navdušeno prepevala z »bandom«.

Vrhunec valete je bil mix show dance plesov, kjer so blesteli vsi učenci, zlasti duo Eva in Ava, ki sta v čudovitih kostumih vrhunsko odplesali hip hop točko. Za enkratno vzdušje je poskrbel Blaž Klopčič, ki je na svoji frajtonarici zaigral venček domačih, devetošolci in razrednika pa so zaplesali ob taktih Golice.

Sledilo je presenečenje valete – torta velikanka z napisom Valeta 2021 in ob napisu štiriperesna deteljica. Gospa ravnateljica je v dvorano slavnostno pripeljala in zarezala v sočno in slastno torto. Ob koncu so se devetošolci zahvalili vsem učiteljem, strokovnim delavcem, staršem, tehničnemu osebju, razrednikoma, učiteljici plesa, da so jim stali ob strani in jih pripeljali do cilja. Posebno zahvalo so namenili vodstvu šole, ki jim je omogočilo poslovilno svečanost in poskrbelo za pogostitev. Zahvalili so se tudi gospodu Šinkotu in Antonu Šijancu, da sta poskrbela za ozvočenje prireditve. Prireditev je snemal FKVK Mavrica iz Radomelj, več fotografij z valete pa si lahko ogledate na spletni strani šole.

Tako, pa je odšla še ena generacija – zlata generacija, ki se jo bomo zapomnili, ne samo po odličnem uspehu v znanju, športu, umetnosti, ampak kot izredno spoštljivo, marljivo in zanesljivo generacijo.

Tudi vam, zlata generacija, velika hvala in globok poklon za vrhunsko prireditev. Ustvarili ste nepozaben večer glasbe, plesa in petja, ki nam bi še dolgo ostal v lepem spominu. Vse dobro in srečno pri doseganju novih življenjskih ciljev ter prijetne in sončne počitnice.

 

Zapisala Stanka Jaklič, razredničarka 9. A

Foto: Tjaša Jankovič