NARAVOSLOVNI DAN: Hrana, vonj in okusi

   V sredo, 22. 9. 2021, smo imeli naravoslovni dan z naslovom Hrana, vonj, okusi. Pouk se nam je pričel ob 8.20 v učilnici tehnike in tehnologije. Prvo in drugo uro smo poslušali razlago biologinje Katarine Mihelak. Pogovarjali smo se o hrani v prazgodovini in preteklosti, ter izgledu naravne in umetne hrane. Predstavila nam je tudi pridelavo hrane v tovarnah in doma. Ugotovil sem veliko novih stvari. Razložila nam je o umetnih in naravnih konzervansih. Pokazala nam je jedi, ki izgledajo nam zelo slabo, kot so polži, ličinke… Različne živali (cibetovke, sloni) pojejo kavna semena in jih izločijo manj grenka. Taka kava je zelo draga.

   Tretjo uro smo dobili učne liste, ki smo jih delno reševali v parih. Prva naloga je bila poskušanje različnih tekočin in ugotavljanje ali je tekočina slana, sladka, kisla, grenka ali umami. Naloga se sliši zelo enostavna, a je vseeno nekaterim povzročala težave. Nekatere okuse je bilo lahko prepoznati, nekatere veliko težje. Ko smo izpolnili prvo nalogo na učnem listu, smo dobili rešitve in si določili število točk. . Peto uro smo se lotili druge naloge na učnem listu pri kateri smo morali povohati sestavino, nato pa ugotoviti katero sestavino vohamo. Ta naloga je mnogim delala velike težave, saj so bili nekateri vonji neznani, še posebej na koncu, ko je bilo v epruveti več vonjav naenkrat. 

   Naravoslovni dan je bil zanimiv in iz njega se nas je večina naučila nekaj novega.         

                                                                                                                                                 

Matic Novoselec 8. b 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost