Delo, jedača in pijača na šolskem ekovrtu
Kljub temu da so se temperature v tem tednu že spustile pod ničlo, je bilo sredino popoldne že tako toplo, da smo lahko nadaljevali z raznimi aktivnostmi na vrtu. Zbran karton iz šolske kuhinje smo zopet namočili v bajerju in ga porabili za zastiranje površin s plevelom. Konjski gnoj pa smo nalagali na že obložene površine z listjem in kartonom. S tovrstnim delom namreč zaključujemo pripravo vrtnih površin za prihodnje leto. Glavni cilj listnate, kartonaste in kompostne zastirke je zatreti rast plevela in izboljšati zemljo pred spomladansko setvijo. Zemlja na vrtu je pretežno glinasta in zbita ter neprimerna za sejanje.
Odstranjevali smo tudi hren, ki je zelo invazivna vrsta zelenjave. Pobrali smo še nekaj čebule in korenja, ga nekaj sproti umili in pojedli, preostalega pa odnesli domov. S pomočjo mreže smo zopet presajali kompost in še dodatno zastrli gredico s solato in radičem ter šparglje, ki smo jih predhodno porezali. Namen presejanja komposta je, da se odstrani kamenje, vejice, grude in druge reči, ki se jim želimo izogibati na gredicah. S presejanjem se kompost razrahlja oziroma prezrači. Kompost ob zastiranju gredic samo potresemo in ga ne tlačimo. Tako ne zbijamo zemlje, jo obogatimo in zagotovimo dobro pronicanje vode. Vrtičkarji smo se ob zaključku še dobro podprli z domačim kivijem in kakijem ter okrepčali z domačim melisinim sirupom.
Mihael Božič, koordinator in vodja projekta Šolski ekovrtovi