Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj in prezgodnje smrti.

Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost.

SŠS je promocijski ukrep Skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.

Med izbranimi šolami je tudi naša šola, OŠ Trzin, kateri je odobrena predvidena višina pomoči za tekoče šolsko leto.

Šola bo razdeljevala sadje in zelenjavo kot dodatni obrok poleg redne šolske prehrane.

Pomoč je predvidena za povrnitev stroškov nabave sadja in zelenjave. Največja pomoč na učenca na šolsko leto znaša 6 EUR.

Sadje in zelenjavo bomo razdeljevali enakomerno ( 1-krat tedensko) skozi vse šolsko leto.

Od sadja lahko izbiramo med lešniki, orehi, figami, mandarinami, grozdjem, melonami, lubenicami, jabolki, hruškami, marelicami, breskvami in nektarinami, slivami ter kakijem in kivijem

O zelenjave lahko izbiramo med paradižnikom, zeljem, kislim zeljem, kislo repo, kolerabico, cvetačo, korenjem, rdečo redkvico, zeleno, repo, redkvijo, kumarami, komarčkom, šparglji, papriko in bučkami.