V četrtek, 21. 11. 2019, smo imeli v Ljubljani jesenski seminar programa »Šolski ekovrtovi«, na sporedu pa je bila tudi podelitev »znakov Šolski ekovrt«. Gospa Jožica Fabjan (učiteljica permakulture) nam je predstavila vpliv lune in planetov na rastline.

V nadaljevanju nam je gospa Maja Fabjan (mentorica ŠEV) na STŠ (Srednji trgovski šoli v Ljubljani), najprej predstavila njihov izjemno zanimiv šolski ekovrt, nato pa nas je povabila še na sam ogled le tega, kjer je en del na strehi šole, v četrtem nadstropju, drugi del pa se nahaja pred in za šolo. Na strehi imajo vse rastline v visokih koritih, poleg tega imajo dober namakalni sistem (cevi), da rastline prejmejo zadostno količino vode tudi v sušnih obdobjih. Poleg omenjenega imajo tudi čebelnjak, od rastlin pa največ jagod in raznovrstnih medovitih rastlin, ki sobivajo s čebelami. Vrt se nadaljuje pred in za šolo, kjer imajo vse mogoče rastline-od zelenjave do začimb in dišavnic. Opaziti je, da tukaj veliko pridnih rok poprime za delo, da sploh lahko obstaja tovrsten vrt ne samo na takšni višini, brez dvigala, temveč tudi v okolici šolskega objekta.

V zadnjem delu našega srečanja je sledila podelitev znakov Šolski ekovrt in častnih izjav osnovnim, srednjim šolam in vrtcem, ki so izpolnili pogoje za usvojitev znaka, bilo pa je tudi nekaj kratkih predstavitev s strani prejemnikov le tega.

Z veseljem sporočamo, da je znak Šolski ekovrt prejela tudi naša šola (fotografija 1: Znak ŠEV-obnovitev), ki pa ga je v letošnjem letu, v letu 2019, obnovila in da s podpisom častne izjave na OŠ Trzin zagotavljamo, da bomo na našem vrtu upoštevali temeljna načela šolskega ekovrtnarjenja (fotografija 2: Častna izjava).

Najlepša hvala vsem, ki kakorkoli sodelujete pri Šolskem ekovrtu in spodbujate ter ozaveščate otroke in odrasle o temu, kako pomembna je samooskrba.  

 

Trzin, 21. 11. 2019

                         Mihael Božič, koordinator projekta Šolski ekovrtovi