Tudi letos sodelujemo pri projektu Teden vseživljenjskega učenja. Poteka od 11. maja do 30. junija 2018.

Dogodki

Spoznajmo šolo

V ponedeljek, 14. 5. 2018, so v prva dva razreda prišli na obisk otroci, ki bodo septembra postali čisto pravi šolarji. Da to tega dne ne bodo pričakovali v strahu, so jih prvošolci skupaj z učiteljicami in vzgojiteljico povabili na obisk, da jim pokažejo, kako poteka delo v šoli.

Pri taščicah so otroci najprej poslušali zgodbo Tereze Žerdin Ribica v šoli. Otroci iz vrtca so nato na aluminijasto folijo naredili sebe, kot bodoče šolarje in svoj izdelek na koncu prilepili na torbice iz papirja, ki so jih za njih naredile taščice.

Za vesel zaključek srečanja so šolarji k plesu povabili tudi otroke iz vrtca in tako so skupaj zaplesali ljudski ples Ob bistrem potoku je mlin.

Pri sončkih je učiteljica za uvod povedala zgodbo O sraki, ki pri meni doma krade svetleče predmete. Ta pripoved jih je privedla do pesmi Svetlane Makarovič Sračje gnezdo. Po razgovoru o umetnostnem delu so se vsi skupaj lotili reševanja naloge in v srakino gnezdo pritrdili prav vse predmete, ki so bili omenjeni v zgodbi.

 

Naučimo se plesati

V sredo, 16. maja smo se v telovadnici družili učenci iz tretjega in prvega razreda. Najprej so tretješolci zaplesali ples na ritem znane španske pesmi La cucaracha (Zbrale so se kukarače). Nato so z vlakom odpotovali v po svetu in na potovanju zaplesali tipične plese nekaterih držav. Pokazali so, da znajo med drugim že zelo elegantno zaplesati dunajski valček in poskočno češko polko. Sledil je še Račkin ples.

V drugem delu druženja, so tretješolci prvošolce naučili ples na pesem Robotek. Ker pa tudi učenci iz prvega razreda niso od muh, so starejšim učencem pokazali (in kasneje tudi naučili), kako so se ob petju in gibih naučili dneve v tednu.

Za še lepši zaključek druženja pa je vsak tretješolec na Račkin ples povabil prvošolčka. Prav vsi so razigrano zaplesali.

Sivi volk na pikniku

V četrtek, 17. 5. smo tretješolci polni pričakovanj odšli na predstavo, ki jo je pripravila skupina Sovice v vrtcu. Otroci so nas povabili, da si ogledamo dramatizacijo  Sivi volk na pikniku, ki jo je po besedilu Lucie Emiliani priredila njihova vzgojiteljica Romana Uršič.

Zgodba prikazuje volka, ki živi s svojimi tremi otroki. Zelo si želi iti na piknik, vendar imajo njegovi trije volkci za vsak dan svoje plane. Ker pa imajo svojega očeta vseeno radi, poskusijo na piknik povabiti druge živali v gozdu. Čisto vse pa vabilo odklonijo, saj pravijo, da se res ne spodobi, da bi bile na pikniku z volkom, saj jih lahko požre.

Šele, ko se je kar nekaj izmed teh živali znašlo v težavah, iz katerih jih je na koncu rešil prav očka volk, so verjele besedam njegovih otrok, da je zelo prijazen in da peče najboljšo jagodno pito na svetu.

Ko so živali spregledale svojo zmoto, so se z veseljem pridružile volku na pikniku, kjer so se seveda lahko posladkale z najboljšo jagodno pito na svetu.

Predstava je bila odlično zaigrana. Pa ne samo to. Tudi nauk je imela. Otroci iz vrtca so nas na zelo prijeten način naučili, da se dobrota povrne in da stvari niso vedno take kot izgledajo na prvi pogled.

Učimo se poučevati glasbeno umetnost

Ker tudi učiteljicam prav pridejo nove in sveže ideje, smo imele v četrtek,25. 5., učiteljice prve triade izobraževanje z glasbenega področja.  V čast nam je bilo, da smo se lahko učile od dveh strokovnjakov. Gospa Metka Pušenjak nam je obogatila znanje na področju petja. Pridobile smo kar nekaj konkretnih nasvetov in novih idej. Strokovnjak s področja ljudskega plesa gospod Anže Kerč, pa nas je sistematično popeljal po stopnjah učenja ljudskih plesov.

V kratkem času sta nas oba zelo obogatila in upamo, da učno uro še kdaj ponovimo.

Ana Lončar Burjek

Atletske igre

V torek, 5. 6.,  so šolsko igrišče napolnili učenci drugih in tretjih razredov. Drugošolci so se spoznali z nekaterimi novimi disciplinami (skok v daljino z zaletom, met vorteksa), tretješolci pa so poskušali izboljšati rezultat iz lanskega leta. Tako so tekmovali tudi sami s seboj in ne le drug z drugim. Za zabavo pa so se preizkusili tudi v metu na koš in podiranju stožcev. Pri vseh disciplinah so učenci res potrudili in poskušali v drugem poizkusu še izboljšati svoj rezultat.

Ana Lončar Burjek

Obisk starejših občanov v Domu počitka Mengeš – Trzin

Toplega četrtkovega dopoldneva, 7. 6., smo učenci 3.c razreda obiskali varovance Doma počitka Mengeš v Trzinu. Razigrani in polni pričakovanj, kako bo na obisku, smo komaj čakali, da vstopimo v dom.

Učenci so se razdelili po skupinah, zraven pa so se pridružili gospe in gospodje, ki so želeli sodelovati ali pa le opazovati, kaj zanimivega se bo dogajalo. Učenci so zagnano zavzeli vlogo mentorja. Strpno, počasi in nazorno so jim pokazali postopek, kako iz pobarvanih tulcev nastanejo preproste hobotnice. S preprostim izdelkom smo želeli vnesti nekaj morskega pridiha in jim v domu tako pričarati poletje in bližajoče se počitnice, hkrati pa vzpostaviti medgeneracijski stik in sodelovanje.

Po ročnih spretnostih, pa nam je ostal še čas, da smo jim zapeli nekaj pesmi, ki smo se jih naučili v letošnjem šolskem letu: Muzikantska, Zbrale so se kukarače in belokranjsko ljudsko Tribučko kolo, ki smo ga tudi zraven zaplesali. Ker pa so bili gostitelji pripravljeni z nami tudi zapeti, smo jih povprašali, katero pesem bi zapeli skupaj. Predlagali so Jaz pa grem na zeleno travco in navihano Trzinko.

Druženje je bilo zelo prijetno, učenci so bili veseli in zadovoljni, da so lahko gostiteljem popestrili dan, hkrati pa so obljubili, da bodo še prišli.

Petra Mušič

Predstavitev igranja na orffove melodične inštrumente

Učenke in učenci tretjega a razreda so v mesecu maju spoznavali orffove melodične inštrumente in se preizkusili tudi v igranju. V igranju so zelo uživali, vneto in zavzeto so vadili petje in igranje. Kako se na te inštrumente igra, so nato predstavili učencem prvega in drugega razreda, saj so jih povabili na glasbeni nastop. Mlajšim učencem so se predstavili z dvema skladbama, in sicer Marko skače in Čuk se je oženil.

Mateja Košir

Dramatizacija  Čarovnica Mica

V petek, 8. 6. so učenci 3.b razreda popestrili dan prvošolčkom. Zaigrali so jim zgodbico z naslovom Čarovnica Mica in severna zvezda, ki jo je napisala Urša Krempl.

Knjiga govori o čarovnici, ki se ni menila za druge, ampak je mislila zgolj nase. Ker je hotela imeti najlepši grad daleč naokoli, je z neba snela zvezdo severnico in jo hotela pripeti na grad. Stvari pa se niso odvijale tako kot si je želela. Ko je prišla do gradu, zvezde ni našla v torbi. Iz nje se je začela valiti tako gosta tema, da še sova Olga ni nič več videla, Mica pa je ponesreči pohodila rep mišona Tonija, ki je ravno hitel na zmenek.

Vsa razočarana in žalostna se je Mica usedla pred grad in se zamislila. Ker tudi s čaranjem ni mogla preklicati teme, se je odločila, da zvezdo vrne nazaj na njeno mesto. In ko je to storila, so vse zvezde zopet zasijale. Sprejela je to, da si ne more prisvojiti stvari, ki pripadajo vsem in srečna odletela domov.

Tretješolci so dramatizacijo popestrili z glasbenimi vložki, najlepša pa je bil pesem o Čarovnici Mici, s katero so zaključili predstavo. Tako so prvošolce poskusili naučiti, da ne smejo misliti samo nase, hkrati pa si je ob koncu predstave marsikdo že brundal melodijo iz pesmi.

Ana Lončar Burjek

Francoski večer

                           Foto: Dragica Marinko

13. junija so učenci francoščine z mentorico Dragico Marinko pripravili Francoski večer za starše in vse ljubitelje tega jezika. Četrtošolci so zapeli nekaj najljubših francoskih pesmi, petošolke so kar same sestavile in zaigrale nekaj zanimivih prizorov. Sedmošolci so obiskovalce nasmejali s skečem Mama na službeni poti, srečanje pa je z glasbenim vložkom popestrila flavtistka Vita Vinko. Večer se je zaključil res sladko, s slastnimi palačinkami.

Ana Lončar Burjek