Tudi letos sodelujemo pri projektu Teden vseživljenjskega učenja. Poteka od 11. maja do 30. junija 2018.

Dogodki

Spoznajmo šolo

V ponedeljek, 14. 5. 2018, so v prva dva razreda prišli na obisk otroci, ki bodo septembra postali čisto pravi šolarji. Da to tega dne ne bodo pričakovali v strahu, so jih prvošolci skupaj z učiteljicami in vzgojiteljico povabili na obisk, da jim pokažejo, kako poteka delo v šoli.

Pri taščicah so otroci najprej poslušali zgodbo Tereze Žerdin Ribica v šoli. Otroci iz vrtca so nato na aluminijasto folijo naredili sebe, kot bodoče šolarje in svoj izdelek na koncu prilepili na torbice iz papirja, ki so jih za njih naredile taščice.

Za vesel zaključek srečanja so šolarji k plesu povabili tudi otroke iz vrtca in tako so skupaj zaplesali ljudski ples Ob bistrem potoku je mlin.

Pri sončkih je učiteljica za uvod povedala zgodbo O sraki, ki pri meni doma krade svetleče predmete. Ta pripoved jih je privedla do pesmi Svetlane Makarovič Sračje gnezdo. Po razgovoru o umetnostnem delu so se vsi skupaj lotili reševanja naloge in v srakino gnezdo pritrdili prav vse predmete, ki so bili omenjeni v zgodbi.

 

Naučimo se plesati

V sredo, 16. maja smo se v telovadnici družili učenci iz tretjega in prvega razreda. Najprej so tretješolci zaplesali ples na ritem znane španske pesmi La cucaracha (Zbrale so se kukarače). Nato so z vlakom odpotovali v po svetu in na potovanju zaplesali tipične plese nekaterih držav. Pokazali so, da znajo med drugim že zelo elegantno zaplesati dunajski valček in poskočno češko polko. Sledil je še Račkin ples.

V drugem delu druženja, so tretješolci prvošolce naučili ples na pesem Robotek. Ker pa tudi učenci iz prvega razreda niso od muh, so starejšim učencem pokazali (in kasneje tudi naučili), kako so se ob petju in gibih naučili dneve v tednu.

Za še lepši zaključek druženja pa je vsak tretješolec na Račkin ples povabil prvošolčka. Prav vsi so razigrano zaplesali.

Sivi volk na pikniku

V četrtek, 17. 5. smo tretješolci polni pričakovanj odšli na predstavo, ki jo je pripravila skupina Sovice v vrtcu. Otroci so nas povabili, da si ogledamo dramatizacijo  Sivi volk na pikniku, ki jo je po besedilu Lucie Emiliani priredila njihova vzgojiteljica Romana Uršič.

Zgodba prikazuje volka, ki živi s svojimi tremi otroki. Zelo si želi iti na piknik, vendar imajo njegovi trije volkci za vsak dan svoje plane. Ker pa imajo svojega očeta vseeno radi, poskusijo na piknik povabiti druge živali v gozdu. Čisto vse pa vabilo odklonijo, saj pravijo, da se res ne spodobi, da bi bile na pikniku z volkom, saj jih lahko požre.

Šele, ko se je kar nekaj izmed teh živali znašlo v težavah, iz katerih jih je na koncu rešil prav očka volk, so verjele besedam njegovih otrok, da je zelo prijazen in da peče najboljšo jagodno pito na svetu.

Ko so živali spregledale svojo zmoto, so se z veseljem pridružile volku na pikniku, kjer so se seveda lahko posladkale z najboljšo jagodno pito na svetu.

Predstava je bila odlično zaigrana. Pa ne samo to. Tudi nauk je imela. Otroci iz vrtca so nas na zelo prijeten način naučili, da se dobrota povrne in da stvari niso vedno take kot izgledajo na prvi pogled.